Jeugdkoor de Oosterhoutse Nachtegalen bestaat uit jongens en meisjes, in leeftijd variërend van ongeveer 7 tot ongeveer 20 jaar, die zingend de hele wereld over trekken. De leden van het koor komen niet alleen uit Oosterhout, maar uit de hele regio. Voordat ze toetreden tot de concertgroep van het koor, worden ze in de opleidingsgroep door bevoegde docenten klaargestoomd voor het nachtegalenleven. Door de gedoseerde maar continue instroom van nieuw opgeleide jonge zangers en zangeressen is een constante kwaliteit gewaarborgd en geniet het koor een goede reputatie, niet alleen binnen de landsgrenzen maar ook ver daarbuiten. De bijzondere klankkleur die het koor typeert, wordt vooral verkregen door de aanwezigheid van 3e alten (jongensstemmen in of kort na de stemwisseling); de vele 4- en 5-stemmige stukken krijgen hierdoor een eigen charme en karakter.

Vrijwel elk jaar maakt het koor een tournee. Zo werden er o.a. concertreizen gemaakt naar Amerika, Denemarken, Noorwegen, Tsjechië, Polen, Canada, Engeland, België, Spanje, Zuid-Afrika, Oostenrijk, Duitsland, Rusland/Siberië, Albanië, Ierland en Nieuw-Zeeland.
Regelmatig vertegenwoordigen de Oosterhoutse Nachtegalen in hun rol van ‘zingende ambassadeurs’ regionale en (inter)nationale overheden en het bedrijfsleven.

Ook voor optredens in eigen land worden de Nachtegalen vaak uitgenodigd; het koor is een betrouwbare partner in muzikale producties en deelconcerten.

Méér dan muziek…

De koorleden krijgen gedurende hun nachtegalentijd niet alleen een adequate muzikale vorming. Ook op sociaal vlak en op het gebied van zelfstandig leren functioneren krijgen ze een schat aan ervaringen mee. Natuurlijk wordt tijdens tournees ook uitgebreid met de cultuur van ieder concertland kennisgemaakt.

De vele tournees over de hele wereld leveren vaak onvergetelijke herinneringen op: Zingen voor en zelfs mét de president van Polen, Lech Walesa, raften op de Ottawa-river in Canada, de voormalige cel van Nelson Mandela op Robbeneiland in Zuid-Afrika bezoeken, zingen met begeleiding van Louis van Dijk, Henk van Twillert of Jan Vayne, maar ook zingen in een hospice of voor en met kinderen met het syndroom van Down, Auschwitz met eigen ogen aanschouwen, een reis van meer dan 18 uur maken met de beroemde Trans Siberië Express, verblijven bij de Maori in Nieuw-Zeeland, een feestje met en bij oud-schaatskampioen Kees Verkerk in Noorwegen vieren, een toer met een amfibievoertuig maken door Dublin, regelmatig optreden voor radio en televisie in het buitenland, kennismaken met townships in Zuid-Afrika, een paar dagen op een vlot de rivier de Mana afdrijven door een stuk niemandsland van Siberië, zingen voor de Nederlandse ambassadeur in Albanië, varen tussen honderden in het wild levende dolfijnen in Nieuw-Zeeland, enz.

Voor nogal wat oud-leden blijkt hun nachtegalentijd een mooie opstap naar een actieve (al dan niet beroepsmatige) muziekcarrière te zijn.

Muzikale leiding

De muzikale leiding is in handen van dirigent/directeur Wim Schoones. Hij kwam in 1968 als jong zangertje bij de Nachtegalen en is daar vervolgens nooit meer weggegaan. Na de Pedagogische Academie vervolgde hij zijn studie aan het Rotterdams Conservatorium. Aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag volgde hij een specialisatiejaar voor dirigent van kinder- en jeugdkoren. Vele jaren stond hij zijn vader Tiny Schoones, die ruim 35 jaar het koor leidde, als tweede dirigent en repetitor terzijde en was hij ook verantwoordelijk voor de opleiding van de jonge nachtegalen. In 2010 droeg Tiny zijn taken officieel over aan zijn zoon. Naast zijn werk bij de Nachtegalen is Wim actief als muziekdocent, begeleidt en dirigeert hij andere koren en vormt hij, samen met zijn drie broers, de a capella vocal group “Brunchtime 85”. Met de Oosterhoutse Nachtegalen maakte hij inmiddels al ongeveer 60 tournees.

Vaste begeleider van het koor is pianist/organist Jan Damen. Hij studeerde piano aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij de bekende pianist Theo van der Pas en behaalde de akte Schoolmuziek. Hij was lang als muziekdocent en directielid verbonden aan de Pedagogische Academie in Breda. Daarnaast is hij al vanaf jonge leeftijd actief als begeleider van vele koren en solisten.

Rechtsvorm

Het koor de  ‘Oosterhoutse Nachtegalen’ kent een stichtingsvorm. Het bestuur van de ‘Stichting Zangschool Oosterhoutse Nachtegalen’ heeft naast een vertegenwoordiging namens de ouders doorgaans ook een volwassen Nachtegaal uit de concertgroep in haar midden.

Geschiedenis

In  1939  is  het koor de Oosterhoutse Nachtegalen  opgericht  door  rector-cantus P. Fick, die als geestelijke ‘zijn’ nachtegalen niet alleen liet zingen ‘ter ere Gods’, maar er ook een reiskoor van maakte. De Nachtegalen begonnen
als jongenskoor; vanaf begin jaren ’70 liet rector Fick ook meisjes toe. Na het overlijden van rector Fick in 1975 nam Tiny Schoones de muzikale leiding van het koor over. Onder zijn leiding maakte het koor in 1977 de eerste concertreis naar Canada; er zouden er nog vele volgen.